Selecteer een pagina

Leefstijl Advies Database

In onderstaand overzicht staan waardevolle tips welke je aan je cliënten kunt geven inzake leefstijladvies. Ze staan alfabetisch geordend op sleutelwoorden en komen derhalve meerdere keren voor onder verschillende sleutelwoorden. Heb je zelf een advies/tip, mail deze dan even door naar office@aflo.nl. Dan kan deze toegevoegd worden.

Beter de schil van wortelgroente en aardappels niet opeten.
Wortelgroente zoals peen, koolraap, knolselderij, koolraap, radijs, schorseneren en aardappelen kun beter geschild worden voor het eten (nadat ze zonodig
gekookt zijn). In de schil van deze wortelgroente zit meer dan 90% van de resten aan pesticiden uit de grond. Van zelfs al 30 jaar niet meer toegepaste pesticiden
worden in de grond nog sporen gevonden dus ook bij biologisch gekweekte groente. Let wel: De hoeveelheden zijn zeer klein en ongevaarlijk doch iedere dag
en soms nog in combinatie met andere pesticiden kan het wel eens wat teveel worden. Voorkomen is beter dan genezen.
 
Een tip bij de bereiding van aardappels.
Schil de aardappel niet en doe deze in kokend water, waardoor veel belangrijke ingrediënten behouden blijven. Na het koken kun je ze heel makkelijk van hun
velletje ontdoen door ze even onder koud water te houden.
 
Zout op de aardappelen
Vrijwel iedereen is gewoon om voor het koken zout op de aardappels te strooien. Beter is om dit na het koken, tijdens het droogstomen te doen en
Himalayazout of Keltisch zeezout te gebruiken.
 
Een tip bij het koken op gas
Het koken op gas is een heel goede manier van koken doch voordat u het gas ontsteekt zet dan altijd EERST de damp- of afzuigkap aan.
In de eerste fase van de verbranding, die dan nog niet volledig is, worden nogal ongezonde gassen gevormd die beter meteen naar buiten afgezogen kunnen
worden. De afzuiging dient voor een goede afvoer van de verbrandingsgassen en de aanvoer van lucht tijdens het koken altijd aan te blijven staan.
 
Alcohol als dorstlesser?
Bij heet weer kan een biertje verfrissend zijn, doch het is een heel slechte dorstlesser. Sterker nog: alcohol drinken zorgt voor een nog snellere uitdroging van
het lichaam. Daarom drink bij hitte meer water en vooral niet te veel alcohol om uitdroging voor te zijn. Dat alcohol een goede dorstlesser is, is een van de veel
voorkomende hardnekkige fabels ten aanzien van alcohol.
 
Drinkt u wel eens iets te veel?
Voor een keer is dat niet zo erg doch ter voorkoming van een kater doe het volgende.
Drink niet te snel achter elkaar of alles door elkaar. Alcohol doet het lichaam flink uitdrogen met alle onhebbelijkheden van dien. Drink daarom net zoveel water
als alcohol. Voor het slapen gaan nog een paar glazen water en ‘s-morgens weer.
Trouwens: drink niet als je moet rijden, want zonder BOB zou dit kunnen gebeuren.
 
Waarom kunnen sommige appels een vette laag hebben?
Een vette (was)laag op appels heeft NIETS met pesticidengebruik te maken, ook is het geen kunstmatig aangebrachte laag. Het vettig worden van de schil (van
de meeste groenten en fruit) is een gewoon natuurlijk proces tegen negatieve invloeden van buitenaf. Tijdens de bewaring voorkomt dit ook uitdroging en
structuurverandering. De hoeveelheid was en het uitvloeien daarvan verschilt bij de verschillende appelsoorten, warmte doet ook meer was uitvloeien
waardoor de appel vettiger aanvoelt. De waslaag wordt met het schoonmaken met water niet verwijdert doch dat hoeft ook niet voor uw gezondheid.
 
Waarom tomaten, appels en kiwi’s apart bewaren?
Tomaten, (rijpe) appelen en kiwi’s geven veel ethyleen vrij. Bewaar ze daarom altijd apart in een aparte schaal of bak, dus tomaten apart, appelen apart en kiwi’s
ook apart. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waarvoor andere groenten en fruit waaronder koolsoorten, komkommers, bananen, broccoli, aubergines
en champignons gevoelig zijn en waardoor ze sneller bederven.
 
Hoe kook je rijst het beste?
Omdat in rijst naar verhouding veel arseen zich ophoopt kunt u rijst het beste in veel water (1:6) koken en daarna afgieten zodat u al veel arseen met het water
weggooit. Dit is vooral belangrijk als u vaak rijst eet.
Hoofdkussen bevat veel ziekte verwekkende schimmels en bacteriën.
In de verschillende hoofdkussen met een dons, veertjes en synthetische vulling zitten grote hoeveelheden schimmels waaronder de belangrijkste Aspergillus
fumigatus. Deze is een belangrijke aanleiding voor dodelijke infecties bij o.a. leukemie patiënten.
Bij anderen veroorzaakt of verergert deze schimmel astma, sinusproblemen of allergieën. In ziekenhuizen heeft men doorgaans deze problemen niet omdat
men een kunststofhoes over het kussen heeft. Thuis blijken vooral de synthetische kussens de meeste schimmels te bevatten. Een derde van het gewicht van je
kussen kan bestaan uit beestjes, dode huidcellen, huisstofmijt en hun uitwerpselen, ontdekten onderzoekers. Hierdoor kun je tal van gevaarlijke ziekten oplopen. 
Kussens en de onfrisse lucht in slaapkamers zijn de ideale broeihaard voor bacteriën als MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus), clostridium
difficile (ook gekend als C. difficile) en kunnen zelfs ziekten als de griep, waterpokken en lepra veroorzaken. Bacteriën voeden zich met dode huidcellen op je
kussen, veel mensen wassen dit namelijk nooit. Het is niet genoeg om een schone kussensloop aan te brengen om de hygiëne te garanderen. De hoes ruikt
misschien fris en aangenaam, maar je pakt eigenlijk gewoon iets ergs smerig in. Experts raden aan je kussen iedere 3 maanden te wassen. Patiënten met een
allergie opteren best voor een synthetisch kussen boven een exemplaar met veren, ook kies je best voor een antiallergene hoes. Je doodt de beestjes op
60 graden, gebruik slechts een kleine hoeveelheid zeep en spoel twee keer.
 
Bananen als slaapmiddel
Het eten van een banaan voor het slapengaan kan helpen bij een goede nachtrust, aldus gezondheidsdeskundigen. Bananen bevatten tryptofaan aminozuur dat
zorgt voor aanmaak van de chemische stof serotine in de hersenen, wat een kalmerende en slaapbevorderende werking heeft, aldus de NHS.
De vruchten bevatten ook vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, ook wel bekend als de
‘feel-good chemicaliën’, die een ontspannende werking hebben en stress verminderen. Alsof dat nog niet genoeg is, is deze supervrucht een rijke bron
van kalium, magnesium en calcium.
In een onderzoek aan de universiteit van New England in Australië is gebleken dat bananen slaapstoornissen kunnen genezen en snurken verminderen.
Volgens de onderzoekers is het drinken van een banaan smoothie voor het slapen een effectieve remedie tegen slaapapneu, een potentieel
levensbedreigende aandoening die ervoor zorgt dat patiënten problemen ervaren bij het ademen tijdens de slaap.
 
Voor uw gezondheid: Gebruik bij barbecuen kruiden zoals rozemarijn.
Bij het barbecuen van proteïne rijke voeding zoals vlees worden door de hoge temperatuur kankerverwekkende Heterocyclische amines (HAAs) gevormd. Uit
onderzoek blijkt dat antioxidanten uit bepaalde kruiden, speciaal. rozemarijn de vorming van deze slechte stoffen flink kan reduceren. Doe dus wat (verse)
kruiden bij het vlees voordat u het gaat barbecuen, gezonder en lekker.
 
Hoe herkent men snel of iemand een beroerte heeft?
Omstanders kunnen een beroerte herkennen door slechts vier simpele opdrachten te geven:
P : Praten; laat de persoon een simpele zin uitspreken
L : Lachen; vraag de persoon te lachen
A : Armen omhoog; laat de persoon beide armen tegelijk omhoogsteken
T : Tong; laat de persoon zijn tong uitsteken.
Als hij of zij moeite heeft met één van deze opdrachten bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.
 
Geen tijd om te bewegen?
Geen tijd om te bewegen is meestal geen wil om te bewegen.
Er zijn zo veel mogelijkheden om iedere dag voldoende te bewegen. Pak de fiets of ga te voet voor korte afstandjes. Ga je vaak met het openbaar vervoer, stap
dan een halte eerder uit en loop dan stevig door. Ga in de middagpauze even wandelen met een collega. Gebruik vaker de trap dan de lift enz. Dit kost allemaal
weinig of geen extra tijd en resulteert in een zowel lichamelijk als geestelijk veel betere gezondheid.
 
Waarom biologische producten gebruiken?
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat biologisch geteelde groenten en fruit maar liefst 40 procent meer antioxidanten bevatten dan hun bespoten of
behandelde soortgenoten, als ook meer gezonde mineralen zoals ijzer en zink. Ook de grond bij biologische teelt wordt veel gezonder met meer biodiversiteit.
Biologische melk bevat wel tot 90% meer gezonde stoffen. Elke Nederlander of Belg krijgt gemiddeld 2,5 kg bestrijdingsmiddelen per jaar samen met onze
gewone voeding binnen. Misschien ook een goede reden om biologisch te gaan eten.
 
Blikdranken zijn meervoudig ongezond
De blikjes zijn van aluminium gemaakt, daardoor vindt er al moleculenuitwisseling plaats met de inhoud. Het mousserende effect in de blikjes wordt
veroorzaakt door het toevoegen van fosforzuur. Aan de inhoud is meestal suiker toegevoegd.
 
Drinken verpakt in blik kan dodelijk zijn
Blikjes worden al dan niet voor langere tijd in opslag gezet. In magazijnen kunnen o.a. knaagdieren rondlopen. De bovenkanten van blikjes kunnen hierdoor
besmet worden met leptospiren, een bacterie voorkomend in de urine van o.a. ratten. Leptospiren veroorzaakt leptospirosa, een ziekte die binnen 2 uur dodelijk kan zijn.
Hoe kun je alle kruisbloemige groenten het best behandelen?
Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren
alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten
60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.
 
Boodschappen en een lege maag
Koop nooit geen etenwaren met een lege maag, je komt gegarandeert met het verkeerde thuis. (voedingsarm en koolhydraatrijk).
 
Liggen en last van brandend maagzuur?
Als u wilt liggen na het eten, ga dan op uw linkerzij liggen. Uit onderzoek is gebleken dat er op deze manier minder kans is op brandend maagzuur dan wanneer u
op uw rechterzij gaat liggen. Een gasbel sluit dan de doorgang naar de slokdarm af waardoor de maaginhoud minder gemakkelijk de slokdarm inloopt.
 
Hoe kun je alle kruisbloemige groenten het best behandelen?
Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren
alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten
60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.
 
Volkorenbrood, bruin brood en wit brood?
Volkorenbrood is de gezondste broodvorm. Het bevat de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels. In volkorenbrood zijn de gehele tarwekorrels
vermalen, inclusief de buitenste laag die het meest voedingsrijk is. Zogeheten ‘bruin brood’ wordt gemaakt van meel, waarbij de buitenkant van de tarwekorrel,
gedeeltelijk zijn uitgezeefd. Hierdoor bevat het minder vitamines, mineralen en voedingsvezels. Bij wit brood wordt alleen het binnenste van de tarwekorrel
gebruikt. De kiemen en zaden zijn er volledig uitgezeefd. Dan zijn er nog enkele andere graansoorten zoals haver, rogge en de oertarwesoort Spelt. Spelt bevat
veel meer proteïne en ruwe vezels dan de huidige tarwesoorten, onze dagelijkse behoefte aan proteïne wordt volledig gedekt door Spelt. Een kwestie van
gezond, gezonder, gezondst dus. Let ook op de hoeveelheid fytinezuur in volkoren granen.
Hoe houdt u makkelijk uw vaatdoekje bacterievrij?
Volgens onderzoekers is de magnetron een krachtige machine om mee te steriliseren. De meeste bacteriën en virussen zijn na twee minuten op 800 watt al
dood, na vier tot tien minuten is er werkelijk geen enkele bacterie of virus meer in leven.
Normaal door het keukendoekje uit te spoelen in het afwaswater verdwijnen geen bacteriën en virussen, dit gebeurt pas bij wassen op 90˚. Omdat weinig
mensen dit vaak doen lopen dagelijks veel mensen een voedselvergiftiging op.
Niet vergeten:
De spons of het keukendoekje moeten namelijk goed nat zijn. In droge toestand kan het keukendoekje flink gaan stinken en vlam vatten. Pas ook even op met
het eruit nemen van het doekje, het doekje is heel heet!
 
De beste middeltjes tegen verkoudheid voor kinderen
Geef verkouden kinderen geen medicijnen als ze verkouden zijn. Volgens wetenschappelijk onderzoek helpen die eigenlijk niet en kunnen zelfs heel gevaarlijk
zijn. Ook is het oppassen met het veel gebruikte Vicks vaporub. Gebruik dit middel nooit bij kinderen onder de 2 jaar en ook liever niet bij oudere kinderen en
voor iedereen geldt; smeer het zeker niet onder de neus. De stoffen in Vicks vaporub zorgen voor extra aanmaak van slijm en luchtweginfecties en met de nog
smalle luchtwegen bij kinderen kan dit aanleiding geven tot ademhalingsproblemen met mogelijk ernstige gevolgen. Gebruik liever een zoutoplossing, een
warme drank zoals citroensap met honing of kippensoep.
 
Wat te doen bij vastzittende hoest?
Cacao is effectiever  in het bestrijden van vastzittende hoest dan de bekende medicijnen. Bovendien heeft cacao ook nog geen enkele bijwerking. Neem een
week lang twee koppen cacao per dag (en waarom niet langer?). Het beste is cacao oplossen in heet water en liever NIET in melk omdat daardoor sommige
belangrijke antioxidanten geneutraliseerd worden.
 
Hoe simpel de lucht binnenshuis gezond te maken?
De lucht binnen is vaak wel vier keer vuiler dan buiten. Dit komt doordat veel ook al vuile lucht van buiten zich binnen ophoopt en doordat binnen veel
materialen zijn die nogal vervuilende stoffen kunnen verspreiden zoals ethylenen, benzenen, formaldehyde’s en diphenyl eters (de zgn. vlamvertragende
stoffen die in allerlei apparatuur zitten). Ventileren alleen helpt slechts een beetje. Volgens de NASA kunnen bepaalde planten al deze gevaarlijke stoffen wel
opruimen en de lucht schoonmaken. Bijvoorbeeld: de Areca palm (Chrysalidocarpus Lutescens), Rhapsis excelsa, Chamaedorea seifrizii, Ficus robusta,
Dracaena deremensis ‘Janet Craig’, Hedera helix, Phoenix roebelenii, Ficus macleilandii ‘Alii”, Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’, en de Spathiphyllum wallisii
 
Van kou of tocht krijg je geen verkoudheid of griep.
Verkoudheid of griep krijg je alleen door een virusinfectie en niet door afkoeling of tocht. In de buitenlucht heb je trouwens de minste kans op een
virusinfectie. Doordat door kou de mensen vaker binnen zitten is daardoor de kans groter dat ze elkaar een virus doorgeven en zo verkouden worden of griep
krijgen. Natuurlijk is het wel zo als men al zwak is (peuters, ouderen of zieken) deze omstandigheden een extra belasting zijn voor het lichaam. Doe dit dan niet
of kleed je er goed voor aan.
 
Verkoudheid en griep voorkomen en verkorten.
De herfst- en wintermaanden zijn de tijd van verkoudheden en griep. Griep is een virusziekte, die vooral toeslaat bij mensen met een verminderde weerstand.
Daarom is het zo belangrijk gezond te eten en te bewegen zodat de weerstand zo optimaal mogelijk is.
Bij verminderde weerstand zijn ter voorkoming en bestrijding van deze ongemakken Vitamine C, Zink en Echinacea uitermate doeltreffend.
 
Aan het eind van de werkdag bent u helemaal ‘leeg’. Wat kunt u hieraan doen?
Werkende mensen moeten zorgen voor voldoende brandstof (voeding) anders raken ze vroeg of laat uitgeput. Regelmatige voeding is altijd belangrijk en zeker
voor drukke mensen. Net als u het druk heeft schiet goed eten er wel eens bij in. Neem elke dag minstens twee stuks fruit mee naar het werk en eet deze
tussendoor op. Neem na de lunch een korte wandeling buiten. Daarmee krijgt u lichaamsbeweging en wat buitenlucht en uw hersenen komen door de afleiding
tot rust.
 
Het is beter twee weken lang voor een grote operatie vetarm te eten.
Een operatie is voor het lichaam een stressvolle situatie waardoor een chemische onbalans ontstaat in vetweefsel, een onbalans die zijn uitwerking
heeft op nabij en verder gelegen organen. Het eten van een vetarm dieet een paar weken voor de operatie zorgt voor een veel snellere hersteltijd na die operatie.
 
Beter geen koffie tijdens de maaltijd of na een vette maaltijd
Koffie drinken tijdens het eten is niet aan te raden. Het dwingt het voedsel namelijk de maag voortijdig te verlaten en vertraagt de beweeglijkheid van de
ingewanden. Dit kan leiden tot verstoppingen of diarree.
Het gebruikelijke kopje koffie na een vette maaltijd kun je beter laten staan. De combinatie normale koffie (cafeïne houdend) en een vette maaltijd leidt tot
een hogere bloedsuikerspiegel. Een vette maaltijd alleen al doet de bloedsuikerwaarden met 32% stijgen, een kopje koffie doet die waarden tot wel 65%
stijgen. Daarbij kan dit effect uren aanhouden. Wat je dus tijdens de lunch gegeten hebt kan bepalend zijn voor de reactie van je lichaam op de voeding
gedurende de rest van de dag. Een kopje thee na een vette maaltijd daarentegen lijkt juist wel goed te zijn.
 
Zijn alle vetzuren geschikt om te verwarmen?
Neen, dat komt omdat oxidatie dan de (gezonde) vetzuren doet veranderen in gevaarlijke stoffen, die zeer ongezond zijn. Verzadigde vetzuren oxideren door
hun zeer stabiele chemische structuur niet bij (normale) verwarming. Enkelvoudig verzadigde doen het nauwelijks doch meervoudig onverzadigde doen dat
heel makkelijk. Een voorbeeld linolzuur doet het 20x makkelijker dan oliezuur (uit bijv. olijfolie).
Daarom nooit producten rijk aan meervoudig onverzadigde vertzuren, bijv. zonnebloemolie, gebruiken om te bakken (of frituren). Een goede keus is gewoon
olijfolie en/of roomboter, maar beter is om kokosvet of rijstolie (kookpunt 250°C) te gebruiken.
 
Zijn alle onverzadigde vetzuren gezond?
Ja, doch afhankelijk van de hoeveelheden. Op Omega-9 en 3 staat geen maat maar op Omega-6 vetzuren zeker wel. Omega-6 vetzuren heeft het lichaam zeker
nodig doch in beperkte mate, anders zijn ze slecht en oorzaak van allerlei aandoeningen. Sinds de laatste tientallen jaren heeft een verschuiving plaats gevonden
van verzadigde naar onverzadigde vetten doch vooral naar de omega-6 en veel minder naar de omega-3 vetzuren in een verhouding van vaak wel 20 tot 40:1
terwijl een goede verhouding 3:1 is.
 
Is plantaardig vet altijd gezond, plantaardig vet?
Neen, plantaardig vet is niet altijd onverzadigd vet . (Ge)harde plantaardige vetten bevatten juist veel verzadigd vet, de zgn. transvetten, waarvan de meeste
echt ongezond zijn. Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven, doch jammer
genoeg is dit niet wettelijk verplicht. Staat bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’, dan kan dit duiden op de
aanwezigheid van transvet.
 
Waarom goede vetten belangrijk zijn voor uw gezondheid
Goede vetten in de voeding zijn belangrijk o.m. voor het voorkomen en bestrijden van kanker. Veel gezonde nutriënten, zoals o.m. bepaalde vitamines,
carotenen enz., in de voeding zijn alleen in vet oplosbaar en worden daarom alleen samen met vetten goed in het lichaam opgenomen. Zo worden de gezonde
stoffen uit bijv. sla veel minder opgenomen als deze zonder of met een vetvrije dressing gegeten worden. Gezonde vetten zijn eigenlijk alle plantaardige
vetten, met uitzondering van de geharde of gehydrogeneerde transvetten, zelfs als deze verzadigd zijn zoals kokosvet, cacao en palmolie. De meest gezonde die
eigenlijk bij geen enkele maaltijd mogen ontbreken zijn: olijfolie, lijnzaadolie, olie en vetten van noten en zaden, avocado en kokosnoten
 
Waarom beter geen nitraatrijke groente bij vis?
Groenten zijn zeer gezond. Nitraatrijke groente kunnen echter ook minder gezonde nitrieten vormen in het lichaam. Vandaar beter niet vaker dan twee keer per
week nitraatrijke groenten. Worden nitraatrijke groente ook nog gecombineerd met de eiwitten van vis, schaal- of schelpdieren dan kunnen de nitrieten
omgevormd worden tot kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam.
Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. Vooral in de winter door gebrek aan licht bevatten deze groenten de hoogste waarde nitraten.
 
Niet iedere vis is even gezond
Niet alle vis lijkt even gezond d.w.z. heeft voldoende omega-3 vetzuren in verhouding tot de omega-6 vetzuren. Veel omega-6 vetzuren en weinig omega-3
vetzuren verhogen duidelijk ontstekingen met een grotere kans op schade aan bloedvaten, het hart, longen, gewrichten, de huid en het spijsverteringssysteem.
Vooral vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel, forel, haring en ansjovis bevatten veel omega-3 vetzuren doch de laatste tijd wordt meer en meer gekweekte
tilapia en meerval gegeten. Tilapia en meerval lijken echter nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, meer dan bijv. een magere
hamburger of bacon. Adviezen als eet meer vis ter voorkoming van hart- en bloedvatproblemen lijken dus zeker niet voor deze vissoorten te gelden.
 
Rood vlees is niet gezond, tenzij….
Hoe meer rood vlees je eet, des te groter is de kans op darmkanker. Hoe roder het vlees hoe meer kans, intensief bewerkt vlees zoals worst en hamburgers
verhogen ook duidelijk de kans. De kans wordt echter weer verlaagd door met het vlees voldoende chlorofylrijke groenten te eten. Chlorofyl wordt gevonden in
verse groene groenten vooral in boerenkool, spinazie en andijvie.
 
Wat kunt u het beste eten voordat u gaat vliegen?
De lagere druk in vliegtuigen op grote hoogte geeft minder zuurstof en veroorzaakt gasvorming in het lichaam. Vermijd daarom voor en tijdens de vlucht
gasvormend voedsel en drinken. Beter dus GEEN: Fruit zoals appels, appelsap, avocado, bananen, meloenen, grapefruits, rozijnen of watermeloen; Groenten
zoals bonen, broccoli, koolsoorten, komkommer, uien, bonen, radijsjes en sojabonen; verder geen bruisende dranken, kauwgom, noten, alcohol en vette voeding.
 
Volkorenbrood, bruin brood en wit brood?
Volkorenbrood is de gezondste broodvorm. Het bevat de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels. In volkorenbrood zijn de gehele tarwekorrels
vermalen, inclusief de buitenste laag die het meest voedingsrijk is. Zogeheten ‘bruin brood’ wordt gemaakt van meel, waarbij de buitenkant van de tarwekorrel,
gedeeltelijk zijn uitgezeefd. Hierdoor bevat het minder vitamines, mineralen en voedingsvezels. Bij wit brood wordt alleen het binnenste van de tarwekorrel
gebruikt. De kiemen en zaden zijn er volledig uitgezeefd. Dan zijn er nog enkele andere graansoorten zoals haver, rogge en de oertarwesoort Spelt. Spelt bevat
veel meer proteïne en ruwe vezels dan de huidige tarwesoorten, onze dagelijkse behoefte aan proteïne wordt volledig gedekt door Spelt. Een kwestie van
gezond, gezonder, gezondst dus. Let ook op de hoeveelheid fytinezuur in volkoren granen.

Yoghurt tegen slechte adem
Dit blijkt uit onderzoek van de Tsurumi Universiteit (Yokohama, Japan).Bij 80 procent van de vrijwilligers die gedurende zes weken dagelijks yoghurt zonder
suiker aten, daalde de hoeveelheid waterstofsulfide in hun adem. In een controlegroep van niet-yoghurteters was dit niet het geval. Waterstofsulfide is
berucht vanwege de rotte geur.

Zijn alle vetzuren geschikt om te verwarmen?
Neen, dat komt omdat oxidatie dan de (gezonde) vetzuren doet veranderen in gevaarlijke stoffen, die zeer ongezond zijn. Verzadigde vetzuren oxideren door
hun zeer stabiele chemische structuur niet bij (normale) verwarming. Enkelvoudig verzadigde doen het nauwelijks doch meervoudig onverzadigde doen dat
heel makkelijk. Een voorbeeld linolzuur doet het 20x makkelijker dan oliezuur (uit bijv olijfolie).
Daarom nooit producten rijk aan meervoudig onverzadigde vertzuren, bijv. zonnenbloemolie, gebruiken om te bakken (of frituren). Een goede keus is gewoon
olijfolie en/of roomboter, maar beter is om kokosvet of rijstolie (kookpunt 250°C) te gebruiken.
 
Beter sinaasappelsap tijdens en thee na een zware maaltijd
Als toch een keer een zware maaltijd gebruikt wordt is het verstandig om tijdens de maaltijd sinaasappelsap te drinken en af te sluiten met thee, zeker als u zich
in een risicogroep voor hartproblemen bevindt. Voor mensen in deze risicogroep is de kans reëel dat het gevolg van één zware (vette) maaltijd een hartaanval
is. Wanneer iemand een vette maaltijd neemt stijgen de waardes aan bloedlipiden flink. Dit op zijn beurt brengt de productie van vrije radicalen op gang die
bloedvaten tijdelijk doen verkrampen en samentrekken in het bijzonder bij mensen die reeds een hartziekte hebben. De bioactieve stoffen in sinaasappel zoals
hesperidine en naringenine zorgen voor duidelijk minder oxidatieve stress en de antioxidanten in thee helpt de vrije radicalen te bestrijden, het bloedvat
soepel te houden en bevordert een goede bloeddoorstroming.

A
Aardappel
Afzuigkap
Alcohol
Appels
Arseen

B
Bacteriën
Bananen
Barbecue
Beroerte
Bewegen
Biologisch
Blikjes drinken
Bloemkool
Boodschappen
Brandend maagzuur
Broccoli
Bruinbrood

C
Cacao
Chocola
Citrusvruchten
Computeren

D
Dagindeling
Darmen
Darmkanker
Dehydratatie
Diabetes risico
Diaree
Dorstlesser

F
Feest
Frisdrank
Frisse lucht
Fruit
Fruitdrankjes

G
Gasbrander
Gebit
Gehydrogeneerd vet
Geklaarde roomboter
Gewoonte
Gezondheid
Gladde huid
Grapefruitsap
Griep
Griepvirus
Groente koken
Groente
Groente, groen
Groentedrankjes

H
Hart-en vaatziekten
Helicobacter pylori
Hersenen
Hoest
Hoofdkussen
Huid
Huidverzorging

I
Insectenbeten
Inspannen

K
Kaas
Kater
Kiwi
Knoflook
Koffie
Koken
Kokosvet
Komkommer
Koorts
Kou
Kruisbloemigen

L
Lawaai
Levenshouding
Lucht binnenshuis

M
Maagpijn
Maagzuur
Maaltijd
Maaltijd, thee
Magnetron
Magnetronschalen
Medicijnen
Medische beeldvorming
Meerval
Melamine
Migraine
Misselijk
Mondwater

N
Nitraatrijk

O
Olijfolie
Ontbijten
Ontsmetten wond
Ontspanning
Oorontsteking
Operatie
Optimisme
Opwarmen groente
Ouderen

P
Pannen
Pauze overslaan
Pessimisme
Pesticiden
Pijnbestrijder
Plantaardig vet
Plasklachten, veel
Plastic borden
Plastic verpakkingen
Poetsen, tanden

R
Rietje
Rijst koken
Rijstolie
Roerbakken
Rood vlees
Roomboter
Rozemarijn
Rozijnen
Rugpijn

S
Schillen
Schimmels
Sinaasappelsap
Slaapmiddel
Slaapprobleem
Slechte adem
Snack, gezond
Snoep
Speeksel
Spinazie
Sprinten
Spruitjes
Stomen
Suiker(sap)

T
Tanden
Tandvlees
Thee
Tilapia, vis
Tocht
Tomaten
Transvet
Tussendoortje

V
Vaatdoekje
Vaporub
Vastzittende hoest
Ventileren
Verkoudheid
Vermoeid
Vetarm
Vette maaltijd
Vetten
Vis
Vlees, rood
Vliegreis
Volkorenbrood

W
Wallen, ogen
Warme voeding
Warmte
Water drinken
Water, gezond
Witbrood
Witte kool
Wond ontsmetten
Wondheling
Wortelgroente

Y
Yoghurt

Z
Zonnebloemolie
Zware maaltijd