Selecteer een pagina

Toepassingen Advies Database

In deze database vindt je een overzicht van aandoeningen en welke voedingsstoffen daar van meerwaarde bij zijn om individuele gezondheidsproblemen te voorkomen en in sommige gevallen te behandelen. De genoemde voedingsstoffen kunnen vervolgens met het “Vitamine en mineralen” overzicht vertaald worden naar voedingsmiddelen.

Acne
Bij milde tot matige acne is zink van meerwaarde, dat ook een rol speelt bij de manier waarop hormonen worden verwerkt. Dagelijkse consumptie van zinkrijke biologische voeding kan helpen om ontstekingen en beschadigde huid te genezen. Vitamine B6, die het hormoonmetabolisme ondersteunt, kan zeer nuttig zijn, vooral bij premenstruele acne. Andere vitale stoffen die de huidvorming bevorderen, zijn vitamine A, vitamine E, bètacaroteen, vitamine C, calcium, selenium, silicium, B-vitamines, biotine en de aminozuren L-cysteïne en L-proline .
Bron: acne – het levensverlengingsprotocol – door Immo Jalass

Allergieën
Vitamine C helpt histamine af te breken, een weefselhormoon dat vrijkomt wanneer de allergie zich ontwikkelt en verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de meest onaangename allergische symptomen (jeuk, ontstekingen, enz.). Bovendien vermindert vitamine E de productie van andere allergene boodschappers.

Anticonceptiepil
Vooral vrouwen die zichzelf beschermen met hormonen tegen zwangerschap riskeren een tekort aan vitale stoffen. De oestrogenen in de “pil” kunnen het vitaminemetabolisme negatief beïnvloeden. Dit kan leiden tot een tekort aan foliumzuur , vitamine C en andere B-vitamines (zoals vitamine B6 en B12). Vooral stemmingswisselingen, prikkelbaar en nervositeit hangen nauw samen met een gebrek aan B-vitamines en kunnen effectief worden verminderd door voldoende inname.
Bron: vita-web.de

Anti-veroudering
De voedingsgewoonten en individuele voedingsstoffen zouden het verouderingsproces en de ontwikkeling van geriatrische aandoeningen positief beïnvloeden. De zogenaamde “vrije radicalen-theorie” van het verouderingsproces volgens Denham Harman is waarschijnlijk de verouderingstheorie, die opgaat voor de meeste orgaansystemen en functionele circuits van het menselijk lichaam. Deze theorie stelt dat schade door vrije radicalen, dat wil zeggen ongepaarde elektronenreacties, bijdraagt aan het verouderingsproces en dat vermindering en beheersing van reacties door de consumptie van voldoende actieve antioxidanten (vooral vitamine C en E , provitamine ß-caroteen en bepaalde sporenelementen, zoals Selenium ) het verouderingsproces kan worden vertraagd. Daarnaast zijn met name zwavelhoudende aminozuren zoals glutathion , cysteïne en methionine betrokken bij de regeneratie van radicalen afvangende mechanismen zoals vitamines en selenium .

Arteriosclerose
Wetenschappers hebben in onderzoeken vastgesteld dat homocysteïne een onafhankelijke risicofactor is die leidt tot arteriosclerose. Homocysteïne is een metabolisch tussenproduct, dat in grotere hoeveelheden schadelijk is voor de bloedvaten. Voor de afbraak zijn vooral de vitamines B6, B12 en foliumzuur nodig. Als deze vitamines ontbreken, neemt het niveau van homocysteïne in het bloed drie tot vier keer toe, en dus het risico op een hartaanval. Dit is het geval, volgens studies bij ongeveer elke tweede persoon ouder dan 65 jaar. De overmatige vorming van als schadelijk gezien cholesterol wordt voorkomen door een voldoende inname van L-carnitine samen met B-vitamines. Onderzoek bevestigde een verhoging van vasculair beschermend HDL-cholesterol terwijl de LDL cholesterolwaarden werden verlaagd. De oxidatie van cholesterol in de bloedbaan is verantwoordelijk voor schade aan de bloedvaten. Dit kan effectief worden voorkomen met hoge niveaus van de in vet oplosbare vitamines β-caroteen en vitamine E.

Bloedvatproblemen
Recent onderzoek heeft de preventieve werking van voedingsstoffen aangetoond bij veneuze aandoeningen. De functie van de aderen is het transport van zuurstofarm bloed (tot 7000 liter per dag) terug naar het hart. Bij veneuze ziekten hoopt het bloed van de diepe beenaderen in de buitenaders zich op. Bindweefselzwakte vermindert de elasticiteit van de veneuze wand. Vitale stoffen zoals vitamine E , zink en andere enzymen ondersteunen de veneuze gezondheid. Vooral vitamine C versterkt de aderwanden en kleppen en gaat de vorming van bloedstolsels tegen. Omega-3-vetzuren verhogen de vloeibaarheid van het bloed en gaan ook de vorming van bloedstolsels tegen.

Bio-actieve stoffen, zoals flavonoïden, hebben het vermogen om de vaten te herstellen, wat leidt tot een aanzienlijke verbetering van veneuze insufficiëntie. Bekende flavonoïden zijn bijvoorbeeld rutine aanwezig in paardenkastanjes of het bijzonder sterke vrije radicaal afvangende quercetine.

Borstvoeding
Voedingsdeskundigen wijzen er herhaaldelijk op dat er een verhoogde behoefte is aan energie en voedingsstoffen tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding als gevolg van fysiologische veranderingen. De energiebehoefte, net als de behoefte aan calorieën, is tijdens een zwangerschap ongeveer 20 procent hoger dan normaal. Van de behoefte aan mineralen en vitamines is geen cijfer bekend, maar is zeker sterk verhoogd. Van bijzonder belang zijn foliumzuur, vitamine C, vitamine D, vitamines B1, B2 en B6. Van de mineralen zijn meer calcium, magnesium, ijzer, jodium en vooral zink nodig.

 

Cellulitis
Recente studies (zoals bijv. De Universiteit van Paderborn) hebben aangetoond dat een specifieke combinatie van vitale voedingsstoffen de cellen stimuleert om collageen op te bouwen en de kwaliteit van de huid te verbeteren. Vooral de aminozuren L-lysine en L-methionine en vitamine C, maar ook zink zorgen voor een gladde en stevige huid.

Concentratieproblemen
B-vitamines , vooral vitamine B1 , B6 en B12 ondersteunen belangrijke hersenfuncties, ontspannen geïrriteerde zenuwen en voorkomen concentratieproblemen. Maar ook de aminozuren welke de bouwstenen van cellen, synapsen en neuropeptiden zijn, zijn even essentieel voor een goed functionerend brein als sporenmineralen, mineralen en vitaminen. Onderzoek bij volwassenen heeft aangetoond dat vitamine-inname het leren, het geheugen en de responstijden kan verbeteren. Zelfs bij mensen waarbij tekorten in het bloed niet aangetoond kon worden. Experts in hersenonderzoek gaan er nu van uit dat grote groepen van de bevolking lang niet de hoeveelheid vitamines binnen krijgen die nodig zijn om de hersenen top te laten presteren. De grootste effecten geven de B-vitamines, vitamine E en vitamine C.

Diabetes
Vanwege het ontstekingsremmende effect is zink vooral belangrijk voor diabetici. Bovendien is het betrokken bij de regulering van bloedsuiker en de productie van insuline. Het sporenelement chroom, de zogenaamde glucosetolerantiefactor, draagt ook bij aan een stabiele bloedsuiker. De vasculaire en zenuwschade van de bloedvaten als gevolg van overmatige vrije glucose, welke vaak voorkomt bij diabetes, wordt grotendeels voorkomen door vrije radicaal afvangende vitamines ( C, E, β-caroteen en selenium en taurine).

Droge huid
Vitaminen ondersteunen de huid van binnenuit. Vitamine C versterkt het bindweefsel, vitamine B helpt bij een ruwe of zelfs schilferige huid. Biotine zorgt voor gezonde nagels en haar. Vitamine E bevordert de bloedcirculatie van de huid en beschermt deze tegen uitdroging. Vitamine A houdt de huid zacht en gaat overmatige vereelting tegen. Vitamine A stimuleert ook de celdeling, waardoor verouderende huidlagen sneller worden vernieuwd. Vitamine B5 kan de structuur van het lichaamsweefsel ondersteunen. Het houdt ook het vocht in de huid. Zijn voorloper, provitamine B5, heeft een kalmerende werking. Het kalmeert de roodheid van de huid, bevordert de genezing van brandwonden en jeuk. Vitamine C verbetert de synthese van microproteïnen en het collageen van weefsels. Het stoot vrije radicalen af, agressieve moleculen die het verouderingsproces versnellen. Het bevordert ook de bloedcirculatie in de huid. Vitamine E zorgt voor een gladde huid en verbetert het vermogen om vocht vast te houden. In de diepere lagen van de huid bevordert het de enzymactiviteit en dus de stofwisseling. Vitamine E voorkomt bijvoorbeeld huidbeschadiging en komt daarom in veel zonnebrandproducten voor. Q10 is een vitamine-achtig co-enzym. Het levert energie voor celvernieuwing.

Gewrichtspijn
Bij reumatoïde artritis en de geleidelijke afbraak van gewrichtskraakbeen wordt een belangrijke rol gespeeld door vrije radicalen, vooral tijdens inflammatoire momenten. Doordat de capaciteit van de eigen antioxidantensystemen van het lichaam beperkt is, wordt bij reumapatiënten in de omgeving van de ontstekingsgewrichten, vaak ook systemisch een verlaagd gehalte aan de antioxidante vitaminen C, E en β-caroteen gezien . Dit tekort kan de ontsteking bevorderen. Een voedingspatroon waarbij deze antioxidanten goed vertegenwoordigd in zijn is dus van groot belang. Spoorelementen zoals koper verminderen ook ontstekingsprocessen bij reumatische aandoeningen.
Bron: atlantis-pharm.com

Haaruitval
Chronische ondervoeding als gevolg van een tekort aan eiwitten en sporenelementen leiden op termijn tot een tekort aan haarwortels en belangrijke voedingsstoffen. Met name een risico voor het haar zijn ijzer – en zink -deficiëntie. Dit kan leiden tot haaruitval. Verder zijn vitamine B5, biotine en koper belangrijk voor gezond haar. Ook kunnen onvoldoende ontgiftingsfuncties van de lever of virale ziekten haarverlies veroorzaken. Het levermetabolisme en het ontgiftten van het lichaam zijn altijd een belangrijke factor voor de gezondheid. Voor de virale verdediging is met name de combinatie van de twee aminozuren lysine en threonine van belang. Hieruit bouwt het lichaam zelf een stof die helaas tot op heden nog vrij onbekend is, maar sterk immuunstimulerend is, gelijk de thymus. De naam is Tuftsine en in tegenstelling tot de thymus kan het door elke lichaamscel worden gevormd.

Hoge bloeddruk
De belangrijkste oorzaak is een chronisch gebrek aan vitamines en celbouwstoffen (o.a. Omega-3) in de vaatwanden. Dit leidt tot een spanning en verdikking van de arteriële wand en veroorzaakt een verhoging van de bloeddruk. Het natuurlijke aminozuur arginine en vitamine C dragen bij aan de ontspanning van de vaatwanden en verlagen zo de bloeddruk. Bovendien hebben klinische onderzoeken aangetoond dat magnesium en co-enzym Q-10 ook een bloeddrukverlagend effect hebben. Taurine, wordt gevormd uit L-methionine of L-cysteïne met behulp van vitamine B6, uit voeding heeft een normaliserend effect op de Calcium-stromen in het hart, die de samentrekking bepalen. Als de druk te hoog is, neemt de Calcium-instroom af, klopt het hart zwakker en daalt de bloeddruk. Als de druk te laag is, zorgt het verhogen van de stromen er ook voor dat het hart harder gaat kloppen. Omdat de stimulusgeleiding van het hart wordt beïnvloed door taurine kan dus een betere aanpassing aan spanning en ontspanning plaatsvinden. Taurine is dus een optimale modulator van deze functies.

Immuunsysteem
Extra kalium versterkt het hele organisme. Kalium droogt de cellen uit, waardoor het een belangrijke ontgiftingstaak uitvoert. Daarnaast zijn er bioactieve stoffen, zogenaamde flavonoïden, meestal in bloemkleuren van biologische planten. Ze vullen de vrije radicaal afvangende vitamines C , E en β-caroteen aan, waardoor de immuuncellen langer kunnen leven en de schade aan andere lichaamscellen wordt verminderd of hersteld. Spoorelementen zoals koper , selenium en fosfor versterken bovendien het organisme en stimuleren de vorming van antilichamen en gaan zo de infiltratie van pathogenen in het organisme tegen.

Als bouwmateriaal voor nieuwe immuuncellen heeft het lichaam eiwitten nodig. Hoe hoger de PDCAAS waarde van het eiwit, des te beter zijn de verhoudingen van essentiële aminozuren. Net zoals elke ketting slechts zo sterk is als zijn zwakste schakel, kan het verdedigingssysteem alleen een optimale beschermende functie uitvoeren met een voldoende concentratie van alle componenten.

In dit verband speelt het sporenelement zink een essentiële rol zowel op het gebied van eiwitproductie als wat betreft de vorming van nieuwe cellen . Zonder zink zijn er meer dan 120 enzymen niet langer effectief. Omdat zink niet wordt bemest op onze bodem, zijn biologische graanproducten de belangrijkste leveranciers van zink. Zinkgebrek en gerelateerde aandoeningen komen relatief vaak voor.

Ook B- vitamines spelen een belangrijke rol op het gebied van de vorming van nieuwe cellen.
Bron: sportmedinfo.de

Menopauze
De gevolgen van het veranderde metabolisme tijdens en na de menopauze kunnen worden verminderd door het lichaamsgewicht en de inname van voedingsstoffen te optimaliseren. Met het begin van de menopauze verlaagt het lichaam de productie van oestrogeen en progesteron. Als gevolg hiervan is het risico op hart- en vaatziekten of osteoporose aanzienlijk verhoogd. Ruim 95 procent van het calcium in het lichaam is te vinden in het bot.

Een verslechtering van de calciumbalans wordt daarom altijd geassocieerd met een verlies van botmassa. Om progressieve botdemineralisatie tegen te gaan, moet dagelijkse calciuminname worden gewaarborgd. Vitamine D is nodig voor de actieve opname van calcium. Het regelt calciumserumspiegels samen met hormonen. In zijn actieve vorm verbetert het de calciumopname in de darm en bevordert het de mineralisatie van het bot.
Bron: forum-medizin.de

Nagelgroeistoornissen
Studies hebben aangetoond dat aminozuren en B-vitamines nagelgroeistoornissen verminderen en voorkomen. Biotine verbetert de structuur van de nagels en versterkt hun weerstand. Natuurlijk mag ook hier het essentiële zink voor de stevigheid niet ontbreken.

Obesitas (overgewicht)
Door de noodzakelijke vitale stoffen aan te leveren, wordt een verbeterd metabolisme bereikt. Metabole eindproducten kunnen sneller worden afgebroken en uit het lichaam worden afgevoerd. Als gevolg van voldoende L-carnitine in combinatie met B-vitamines en sporenelementen zoals mangaan , molybdeen en zink is een verhoogde opname van noodzakelijke vetzuren mogelijk. Dit zal leiden tot een verbetering van de bloedlipiden met een gelijktijdige verlaging van het cholesterolgehalte en een verminderde zuurstofbehoefte van het gehele spierstelsel, waardoor het aerobe krachtbereik wordt vergroot.

Oogproblemen
Met het ouder worden veranderen de eiwitten in de ooglens van structuur door de levenslange aanval van vrije radicalen. Dit leidt tot een andere breking van het licht en uiteindelijk tot een steeds slechter wordend zicht. De normale afweer- en herstelmechanismen van het oog zijn antioxiderende stoffen, dus bepaalde vitamines en enzymen die de vrije radicalen vasthouden en onschadelijk maken. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben de gunstige effecten van antioxiderende voedingsstoffen aangetoond.

Zo is vitamine C in de lensvloeistof ongeveer 30 keer geconcentreerder dan in het bloed. Evenzo is de concentratie van andere antioxidanten, zoals vitamine A, vitamine E, bètacaroteen in de ogen aanmerkelijk hoger. Op gevorderde leeftijd neemt over het algemeen het aanbod van deze voedingsstoffen steeds meer af. Gedurende de jaren zijn er vele studies geweest van grote groepen mensen die jarenlang voedingssupplementen met antioxidante eigenschappen hebben geslikt. Bij hen werd veel minder vaak de leeftijdgerelateerde veranderingen aan de ogen gezien. Vooral quercetine, een flavonoïde, is een bijzonder krachtige bestrijder van vrije radicalen gebleken voor de celbescherming.
Bron: atlantis-pharm.com

Osteoporose
Het mineraal calcium wordt in het lichaam continu afgebroken vanaf de leeftijd van 30 jaar. Rond de leeftijd van 70 jaar hebben mensen een derde van hun botmassa verloren. Een van de redenen waarom er in dit landzoveel patiënten met osteoporose zijn. Het lichaam probeert het calciumniveau in het bloed constant te houden en laat het uit de botten vrij. Dit betekent dat het calciumdepot van het lichaam constant moet worden aangevuld.

Om een optimale kwaliteit van het bot, is het essentieel om voldoende vitamine D binnen te krijgen, anders kan calcium niet in het bot worden opgenomen. Gebrek aan vitamine K leidt bovendien tot een vermindering van de botdichtheid.
Bron: formula-vitae.de

Prostaat
Zweedse artsen vonden een verband tussen prostaatkanker en visconsumptie in een lange termijn studie met ongeveer 6.300 mannen. Mannen die nooit vis aten, hadden twee tot drie keer meer kans om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die af en toe vis aten. Daarom wordt aangenomen dat omega-3-vetzuren, wat aanwezig is in vette vis, de groei van prostaatkankercellen remt. Bovendien hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat vitamine E de groei van gedegenereerde prostaatkankercellen onderdrukt door de receptor van kankercellen te blokkeren en verdere groei te stoppen. Ook selenium is in veel onderzoeken duidelijk beschermend bij prostaatrisico’s.
Bron: novamex.de

Reuma/gewrichtspijn
Bij reumatoïde artritis en de geleidelijke afbraak van gewrichtskraakbeen wordt een belangrijke rol gespeeld door vrije radicalen, vooral tijdens inflammatoire momenten. Doordat de capaciteit van de eigen antioxidantensystemen van het lichaam beperkt is, wordt bij reumapatiënten in de omgeving van de ontstekingsgewrichten, vaak ook systemisch een verlaagd gehalte aan de antioxidante vitaminen C, E en β-caroteen gezien . Dit tekort kan de ontsteking bevorderen. Een voedingspatroon waarbij deze antioxidanten goed vertegenwoordigd in zijn is dus van groot belang. Spoorelementen zoals koper verminderen ook ontstekingsprocessen bij reumatische aandoeningen.
Bron: atlantis-pharm.com

Sporten
Mensen die regelmatig sporten, hebben een verhoogde behoefte aan vitamine B1 , B2 , B3 en provitamine B5 , die een belangrijke bijdrage leveren aan het energiemetabolisme. Als deze micronutriënten ontbreken, kan dit leiden tot ernstige prestatieverliezen.

Door sportieve inspanning worden extra vrije radicalen in het lichaam geproduceerd, die een schadelijk effect hebben op het celmembraan. Daarom moet ervoor gezorgd worden dat het lichaam altijd voldoende vitale stoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, vitamines zoals vitamine C en E en mineralen zoals selenium en ijzer beschikbaar heeft. Zink is betrokken bij meer dan 200 enzymen als cofactor, waarvan de meeste verantwoordelijk zijn voor de productie van cellen, spieren of eiwitten.
Bron: sportmedinfo.de

Stress
Stress leidt tot een verhoogde consumptie van vitamines en mineralen en dus tot een verhoogde behoefte aan vitale stoffen. Het lichaam vormt meer vrije radicalen in stressvolle situaties. Dit zijn zeer reactieve moleculen die constant in het lichaam ontstaan tijdens de cellulaire ademhaling. Ze bezitten een ongepaard, en daardoor agressief, elektron en zijn daardoor in staat om andere cellen te beschadigen. Daarom is het bijzonder belangrijk om voldoende voedingsstoffen met een antioxidante werking in het voedingspatroon te hebben. Zij regelen de concentratie van vrije radicalen en elimineren overtollige stoffen door ze te verwijderen.
Antioxidanten zoals vitamine C en E, beta-caroteen, de mineralen koper, mangaan, zink en selenium, fytochemicaliën (flavonoïden en polyfenolen), glutathion en jodium zijn de tegenhangers van vrije radicalen.

Tinnitus
Studies hebben aangetoond dat voedingsstoffen met succes kunnen worden gebruikt om tinnitus te behandelen. In Duitsland hebben KNO artsen patiënten met chronische tinnitus behandeld met hoge doses vitamines. Na een paar maanden bleek dat de tinnitus bij een groot aantal patiënten was verbeterd of volledig was verdwenen. Een voorwaarde voor de optimale functie van de centrale gehoorgang is een voldoende toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het betrokken gebied. Daarom is het belangrijk om de weefsels en organen welke bij het horen betrokken zijn van de juiste voedingsstoffen in voldoende hoeveelheid te geven. De voor tinnitus relevante vitale stoffen zijn onder meer: zink, magnesium, kalium, ijzer, koper, vitamine A, vitamine E , vitamine B-complex en vooral vitamine B3.

Veneuze aandoeningen
Recent onderzoek heeft de preventieve werking van voedingsstoffen aangetoond bij veneuze aandoeningen. De functie van de aderen is het transport van zuurstofarm bloed (tot 7000 liter per dag) terug naar het hart. Bij veneuze ziekten hoopt het bloed van de diepe beenaderen in de buitenaders zich op. Bindweefselzwakte vermindert de elasticiteit van de veneuze wand. Vitale stoffen zoals vitamine E , zink en andere enzymen ondersteunen de veneuze gezondheid. Vooral vitamine C versterkt de aderwanden en kleppen en gaat de vorming van bloedstolsels tegen. Omega-3-vetzuren verhogen de vloeibaarheid van het bloed en gaan ook de vorming van bloedstolsels tegen.

Bio-actieve stoffen, zoals flavonoïden, hebben het vermogen om de vaten te herstellen, wat leidt tot een aanzienlijke verbetering van veneuze insufficiëntie. Bekende flavonoïden zijn bijvoorbeeld rutine aanwezig in paardenkastanjes of het bijzonder sterke vrije radicaalafvangende quercetine.

Verkoudheid
In een onderzoek werd aangetoond dat zink de duur van een verkoudheid kan verkorten en ook de typische symptomen van verkoudheid verlicht. Dit komt omdat zink op het immuunsysteem inwerkt en ontstekingsprocessen kan verminderen. Ook kan extra vitamine C vaak een griepinfectie verlichten. Zink kan alleen optimaal werken in samenwerking met voldoende B-vitamines .

Vruchtbaarheidsproblemen man
Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat het nemen van een combinatie van zink en foliumzuur de mannelijke vruchtbaarheid aanzienlijk verhoogt. Wetenschappers vergeleken de spermatellingen van in totaal 103 minder vruchtbare patiënten. De mannen ontvingen foliumzuur, zink of een combinatie van beide elementen. Gecombineerde toediening van zink en foliumzuur verhoogde de spermaproductie het duidelijkst. De onvruchtbare mannen vormden tot 74 procent meer sperma in een half jaar. Bovendien vermoeden de wetenschappers dat extra vitamine C het “verkleven” van het sperma voorkomt en dus sneller hun bestemming bereiken. Taurine is uiterst belangrijk voor de beweeglijkheid van het sperma , omdat het de beweging van het sperma bevordert, vergelijkbaar met die van de hartspier, het beschermt tegen vrije radicale schade, als gevolg van milieutoxines en verontreinigende stoffen.
Bron: lifeline.de

 

Zwangerschap/borstvoeding
Voedingsdeskundigen wijzen er herhaaldelijk op dat er een verhoogde behoefte is aan energie en voedingsstoffen tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding als gevolg van fysiologische veranderingen. De energiebehoefte, net als de behoefte aan calorieën, is tijdens een zwangerschap ongeveer 20 procent hoger dan normaal. Van de behoefte aan mineralen en vitamines is geen cijfer bekend, maar is zeker sterk verhoogd. Van bijzonder belang zijn foliumzuur, vitamine C, vitamine D, vitamines B1, B2 en B6. Van de mineralen zijn meer calcium, magnesium, ijzer, jodium en vooral zink nodig.

Inhoud

A
Acne
Allergieen
Anticonceptiepil
Anti-veroudering
Arteriosclerose

B
Bloedvatproblemen
Borstvoeding

C
Cellulitis
Concentratieproblemen

D
Diabetes
Droge huid

G
Gewrichtspijn

H
Haaruitval
Hoge bloeddruk

I
Immuunsysteem

M
Menopauze

N
Nagelgroeistoornissen

O
Obesitas
Oogproblemen
Osteoporose

P
Prostaat

R
Reuma
Roken

S
Sporten
Stress

T
Tinnitus

V
Veneuze aandoeningen
Verkoudheid
Vruchtbaarheidsproblemen man

Z
Zwangerschap